Jonge talenten zorgen voor intieme sfeer tijdens Werfsessie

20 February 2013

Door: Marjolein de Wit // Bron: Cultuurbewust.nl

Aan de Oudegracht in Utrecht klonken vrijdagavond 15 februari vrolijke melodieën en opgewekte klanken, die niet door de minste singer-songwriters werden gecreëerd. Zonder blikken of blozen legden zij zichzelf bloot tijdens de Werfsessie van CultuurBewust.nl in In de Ruimte. Hun talent werd ook door het aandachtige publiek opgemerkt, dat vergelijkingen maakte met grootse artiesten: “Hij doet mij denken aan Ben Howard.”

Het kloostergewelf, dat doorgaans wordt gebruikt als flexwerkplek, is omgetoverd tot een intieme ruimte waarin gekleurde spotjes een mysterieuze sfeer achterlaten op de witte muren. Ruim zeventig muziekliefhebbers zijn op de benefietavond afgekomen en nippen aan hun biertje of eten nog gauw een tosti voordat het feest losbarst. De muzikale jonge talenten lopen gewoon door de mensenmassa heen alsof zij helemaal niet in het bezit zijn van zenuwen. Een aantal bandleden is bezig om het geluid af te stemmen en om beurten zijn de zangers hun stem aan het opwarmen, waardoor het publiek al een kleine indruk kan krijgen van wat zij vanavond gaan horen.Port of Call
Wanneer Port Of Call gitaar begint te spelen en vervolgens gaat zingen, is iedereen overdonderd. Zijn rauwe stem heeft een groot bereik en Port of Call creëert een gevoelige en onbevangen sfeer. “Ik ben verrast door zijn lef,” zegt een bezoeker. Zelf zegt Port of Call, die eigenlijk Pieter van Vliet heet, bescheiden: “De spanning is om te snijden. Dit is een nieuw liedje, maar ik weet de tekst van het tweede couplet niet meer. Dat merken jullie waarschijnlijk toch niet.” Dit grapje slaat aan bij het publiek. “Hij doet mij aan Ben Howard denken,” stelt een bezoeker.
Hij zorgt voor variatie in zijn nummers door af en toe op zijn mondharmonica te spelen of met zijn voet op de tamboerijn te slaan. Geheel in stijl sluit hij zijn optreden af met een akoestisch nummer en een ukelele. Zo weet hij het publiek compleet voor zich te winnen.

Adam Quann
Na een biertje en nog een tosti is het publiek klaar voor Adam Quann, die na twee jaar optreden met zijn band The Relevants voor het eerst weer alleen op het podium staat. “Een solo optreden ben ik niet echt meer gewend,” zegt hij zelf. Schijnbaar zijn beide singer-songwriters er nog niet achter dat hun bescheidenheid nergens voor nodig is, want ook Adam weet het publiek in te pakken met zijn talent in a capella zingen. Een stelletje vooraan het publiek vleit zich tegen elkaar aan en twee vriendinnen zitten op de grond weg te dromen bij zijn optreden. De avond verandert bijna in een huiskamerconcert, tot De Gebroeders Fretz hun intrede doen op het podium.

De Gebroeders Fretz
Wie deze twee jongemannen nog niet kent, moet nodig eens in het theater gaan kijken. Want dat Johan Fretz het talent en het lef heeft om zich in 2025 verkiesbaar te stellen als premier van Nederland is één ding dat zeker is. Zijn humoristische betoog over opgroeien met een Nederlandse vader en een Surinaamse moeder wekt op de lachspieren van het publiek. Hij kan feilloos zijn visie op politieke kwesties uitdrukken. Marcel Harteveld geeft hier met zijn gitaar een muzikale draai aan. Wanneer de twee hun repertoire aan liedjes over maatschappelijke problemen in een luchtig jasje ten gehore brengen, is het publiek zo geënthousiasmeerd dat iedereen met een glimlach van oor tot oor staat te genieten. Wanneer Marcel even zijn tekst vergeet, valt een meezingende bezoeker voor hem in door de juiste tekst voor hem te zingen.

Pelvic Fins
De humor die bij het vorige optreden zo duidelijk aanwezig was, heeft Pelvic Fins niet nodig. Bij hen is de muziek voldoende om de avond spetterend af te sluiten. En het publiek staat inmiddels te popelen om te band te horen spelen. “Het beste van de avond komt nu,” vertelt een bezoeker. Vol overgave speelt de band zijn bekende nummers ‘All Day Long’ en ‘Kings in Town’. Het poptrio wisselt opgewekte liedjes af met rustige nummers waardoor de intieme setting benadrukt wordt. De passie voor muziek maken spat van het podium af en het publiek beweegt nog tot middernacht mee op het ritme.

Zowel het publiek als de artiesten hebben volop genoten van de muzikale diversiteit deze avond. Bekijk hier het filmpje van de Werfsessie.

Comments are closed.