Interview 3voor12/Utrecht: “Pelvic Fins hoopt aan het begin te staan van iets moois”

26 February 2013

Omdat wij de “3voor12 Utrecht Selecteert…” van februari zijn worden we deze maand op verschillende manieren in het zonnetje gezet. Naast een fotoshoot en een optreden op Club 3voor12/Utrecht op 28 februari in dB’s werden we ook geïnterviewd door en voor de site. Frontman Gijs vertelde uitgebreid over het ontstaan van de band, het multi-instrumentalisme van Bart en Dolf en natuurlijk over de EP. Lees hieronder het hele interview!

“Drie gitaristen in een band heeft alleen maar voordelen”

Pelvic FinsPelvic Fins bestaat pas zo’n anderhalf jaar, maar staat inmiddels al aardig in de spotlights. Zo hebben ze al een aantal keer de studio van 3FM van binnen gezien. In mei van dit jaar komt hun eerste EP Kings Of Town uit, die uiteraard ook centraal zal staan tijdens hun optreden op Club 3voor12/Utrecht, aanstaande donderdag. 3voor12/Utrecht praat met zanger en gitarist Gijs van der Voort.

Pelvic Fins heeft op dit moment zijn handen vol aan de release van hun EP Kings Of Town, die in het voorjaar uitkomt. “Eerst hadden we de EP-release in januari willen doen”, aldus Van der Voort. “Het proces van het mixen verliep echter anders dan wij voorzien hadden. Omdat we echt willen dat de EP helemaal goed is, hebben we besloten de releasedatum uit te stellen.”

Op plaat, maar ook live, wisselt de band vrolijke popliedjes af met de wat zwaardere, singer-songwriterachtige, nummers. Het is vooral zanger en gitarist Van der Voort die de teksten schrijft. Daarbij laat hij zich vaak inspireren ‘door dingen die hij meemaakt’. “‘Kings Of Town’, het titelnummer van onze EP, gaat over een goede vriendschap met een vriend die het moeilijk heeft gehad. Maar ik heb bijvoorbeeld ook een liedje geschreven over een ex-vriendinnetje. Eigenlijk gaan ze over het wel en wee van iemand van mijn leeftijd.”

Multi-inzetbare bandleden

De bandleden van Pelvic Fins zijn allen multi-inzetbaar. Zo hebben ook bassist Dolf de Meijer en drummer Bart van Westrop een gitaarachtergrond. “Dat er drie gitaristen in de band zitten, heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Het komt vaak voor dat ik met onaffe liedjes naar de oefenruimte kom en dat we met z’n allen meedenken over akkoordenschema’s en arrangementen.” De Meijer en Van Westrop pakken beiden ook nog weleens de gitaar op als ze op het podium staan. En Van Westrop, die ook singer-songwriter is, schrijft eveneens eigen nummers. “Dat is toch wel de kracht van de band.”


Het waren De Meijer en Van der Voort die aanvankelijk samen muziek maakten onder de naam Dolf & Gijs. “Toen merkten we al dat we heel erg op een lijn zaten. We hebben toen ook al in veel kroegjes gespeeld. Daar hadden we veel lol in, maar we wilden er toch meer mee doen; de band uitbreiden. Ik kende onze drummer Bart al en ik wist dat hij gestudeerd heeft op het conservatorium. Hij drumt onder andere ook bij een bigband. We hebben hem gevraagd of hij eens met ons mee zou willen spelen. Het klikte zo goed in de oefenruimte, dat we besloten om met z’n drieën verder te gaan.”

In hun relatief korte bestaan heeft de band inmiddels al de aandacht getrokken van radiostations als 3FM. Op de website van de band zijn enkele video’s van de radio-optredens te vinden. “Dat is best rond gaan zingen. Vooral dat eerste filmpje is goed bekeken, zo’n drieduizend keer. Je merkt dat het effect heeft.”


Club-optreden

Uiteraard staat hun Club-optreden komende donderdag vooral in teken van hun nog uit te komen EP. Al hebben ze inmiddels ook nieuwe nummers op het repertoire. “Het nummer ‘So Proud’, bijvoorbeeld is een maandje oud. Het is gelijk ook een goed voorbeeld van onze wisselende bezetting, want op dit nummer speelt Bart gitaar.”


Verder belooft Van der Voort dat de drie de longen uit hun lijf gaan spelen tijdens de Club. “We zijn supergeïnspireerd om onze liedjes te spelen, met veel energie. Zeker omdat de rest van de programmering bestaat uit al redelijk gevestigde namen. Wij komen wat dat betreft net kijken. Hopelijk staan we wel aan het begin van iets moois.”

Te zien: 
Club 3voor12/Utrecht met Pelvic Fins, Kensington, Herrek en Tududuh, donderdag 28 februari 2013 @ dB’s, Utrecht

Pelvic Fins (Foto: Harold van de Kamp / Kade104 - photography)

Tekst: Mike Van Dooyeweert / Foto: Flore Kruiswijk // 26 februari 2013 // Bron: 3voor12 Utrecht

Comments are closed.