Interview Gijs met 3voor12

1 August 2014

Ter ere van ons optreden op Festival The Brave werd Gijs geïnterviewd door 3voor12 Amsterdam. Zie hier het interview!

Pelvic Fins – Band speelt op eerste editie van singer-songwriter festival The Brave


Nou dat moet ik kunnen, want ik heb vrije school gedaan” is hoe Gijs van der Voort reageerde toen ik hem vroeg een band portret te tekenen van zijn band de Pelvic Fins. Hij vond het verstandig om op lengte te tekenen: drummer Bart van Westrop moest heel knap want hij is namelijk het sekssymbool. Zelf kreeg hij netjes een gitaar en bassist Dolf de Meijer werd getekend met zijn hoofd lichtelijk gekanteld, omdat dit zijn zangstijl symboliseert.

Genre: singer-songwriter, pop, soul
Locatie: Cafe Dwake Zaken
Soundtrack interview: Fleet foxes – White Winter Hymnal, Metronomy – The Look, Grizzly Bear – Two weeks

Zandvoort
Het schrijven van nummers verschuift eigenlijk continue, ik ben begonnen met alleen zang in mind maar al gauw werd dit omgezet naar het schrijven in bandvorm. We hebben onlangs nummers geschreven in Zandvoort. De locatie werkt inspirerend omdat het past bij onze sfeer en huisstijl. Een setting waarbij je elkaar in een kring recht aankijkt en uit de losse hand iets speelt. We vinden het cool om driestemmige zangpartijen in te bouwen, om vervolgens naar een melodie te zoeken. Het is een eng en leuk proces waarbij je op je gemak moet zijn met elkaar om zomaar iets te zingen met het risico dat het nergens naar klinkt, wat vaak ook gebeurd.

Kings of Town
De single op onze gelijknamige EP. Als ik de koning van een stad kon zijn is dat Utrecht met volle overtuiging. Het is echt mijn stad, het centrum voelt als thuis en heb er veel bekenden. Ik werk er momenteel in een kroeg met veel live muzikanten wat een heerlijk muzieksfeertje geeft, ik kan er best oud worden.

Mr. Neighbour
Een ander nummer van de EP. Mijn leukste buurman heb ik ontmoet ik mijn studententijd, een eeuwige student achterin de 30, bezeten van vinyl. Hij heeft een achterlijke verzameling waar ik urenlang in heb rondgestruind op zoek naar schatten. Wanneer ik op zoek was naar iets specifieks, hoorde ik al gauw vanuit de hoek van de kamer “Oh die heb ik wel voor je liggen!” Hier heb ik voor de eerste keer de hand geschud met soul muziek. Ik ga er vaak naar soulplaten luisteren en krijg dan een stapeltje mee uit mijn persoonlijke vinyl bibliotheek; ik noem Little Walter, Wilson Picket en Etta James.

Man
Paolo Nutini is een artiest waarmee ik graag een nummer zou willen schrijven. Dat is de gast van (en zingt vervolgens) “Hey I put my new shoes ooon”. Dat is eigenlijk zijn minst toffe nummer. Hij heeft een folk- cd gemaakt en onlangs een soul-cd uitgebracht. De combinatie van singer songwriter met pop en soul vind ik voornamelijk interessant. Ik leg graag veel soul in onze muziek en ik zou daarbij de soul manier kunnen benaderen door teksten te schrijven over meisjes, maar dat is niet helemaal mijn stijl. Soul is wat wij proberen en wat Paolo lukt.

Vrouw
Etta James komt als eerst in me op: zij is de vetste zangeres ooit, pure soul, maar dat zijn wij niet. Wij zijn meer pop en dan heeft het niet zoveel zin naast haar te staan. Dan toch een ballad met Anouk, zij was toch wel mijn jeugdidool.

The Hitchhiker
Een aantal nummers van ons zijn zeker swingend en als ik dans zou kiezen die je daar het beste op kan uitvoeren is dat de ‘Hitchhiker’:
1. Maak van beiden handen ‘OK’ duimen
2. Beweeg ze naar links
3. Beweeg ze naar rechts.
Ik heb zelf veel gelift als straatmuzikant met mijn broer langs de Europese Westkust. We speelde covers met als doel: niets uitgeven aan slaapplekken en een beetje geld verdienen met optredens. Hoogtepunt? Italië. Een sprong op een goederentrein, gitaren en whiskey bleek een perfecte formule voor onze reis. Totdat we werden opgepakt en we vastzaten. Onze gitaren hebben ons dan wel weer gered, aangezien we daarin ons geld hadden verstopt.

Onze fan
Ik vermoed dat we een breed publiek hebben en geen specifieke subcultuur aanboren. Veel mensen zullen waarschijnlijk zoals wijzelf zijn en een typische Brave Festival bezoeker.Als ik een alledaagse dag zou omschrijven van een fan, hoop ik dat ze een leuke dag hebben met een geliefde baan en een zonnig momentje kunnen pakken met onze “All day long” in hun oordoppen.

Te zien: Pelvic Fins op Festival The Brave, zaterdag 23 augustus 2014.

Comments are closed.